MANUEL TERAPİ NEDİR?
Manuel terapi, vücudumuzun hareket sistemi bölümlerinin yani kaslar, bağlar, eklemler ve kemik yapılar üzerinde uygulanan mobilizasyon ve manipülasyon denilen özel teknikler ile fizyoterapist veya manuel terapistin sadece elini kullanarak uyguladığı bir fizik tedavi yöntemidir. Fizyoterapist manuel tedavi tekniklerini kas spazmını ve kas gerginliğini azaltmak, eklem disfonksiyonunu (fonksiyon bozukluğunu) iyileştirmek için kullanır.
Manuel terapi ortopedik rahatsızlığı bulunan kişilerde oldukça etkili bir tedavi yöntemidir ve bu kişilerde iyileşme adına büyük oranda başarı sağlar. Özel teknik ve farklı yöntemler sayesinde hastanın fazla ilaç kullanımının (sürekli kullanılan ağrı kesici, kas gevşeticiler) önüne geçebilir. Ayrıca hasta, ameliyat olmadan ( ameliyatsız bel fıtığı tedavisi, ameliyatsız boyun fıtığı tedavisi gibi) bir çok ortopedik şikayetlerinden kurtulabilir.
Manuel terapi uygulaması doktor tanısı konmuş ve bu tedavi için uygun görülen hastaya uzman fizyoterapist tarafından hastanın ihtiyacı ve şikayetleri dikkate alınarak uygulanan tıbbi bir tekniktir. Özellikle manuel terapi tedavisi hakkında kurs ve eğitim almış fizyoterapistler, fizik tedavi uzmanları tarafından vücut biyomekaniği ve hareket yeteneği göz önünde bulundurularak planlanıp uygulanır.
MANUEL TERAPİDE AMAÇ NEDİR?
Manuel terapiye uygunluğu fizik tedavi uzmanı veya ortopedi doktoru tarafından belirlenmiş, herhangi bir patolojik ve sistemik rahatsızlığı bulunmayan kişilere uygulanan bu yöntem akut ve kronik ortopedik ağrıların azaltılmasında en etkili yöntemlerden biridir. Özel teknik ve bilgi birikimi gereken bir yöntemdir. Uygulama sırasında herhangi bir cihaz kullanılmaz. Tamamen el ile hastanın anatomik yapısına uygun olarak bastırma, çekme, itme ve gerdirme işlemlerini içerir. Genel olarak merak edilen manuel terapi seans sayısı, manuel terapi seans ücreti ne kadar gibi sorular hastadan hastaya farklılık gösterebilir.
MANUEL TERAPİNİN FAYDALARI
Manuel terapi kısaca vücudun içine vücudun içine enjekte edilen ekstra bir etken madde bulunmadan uygulanan bir tedavi olması yan etki olmaması açısından oldukça önemlidir. Ayrıca birçok ortopedik rahatsızlıkta hastanın ameliyata kadar gidecek duruma gelmesini önlemesi, geciktirmesi hatta ameliyat olmadan iyileştirmesi açısından çok faydalı bir tedavi yöntemidir. Manuel terapi ile tedavi süreci hızlı ilerler. İlk manuel terapi seansı sonrası bile hastada büyük ölçüde iyileşme görülür. Düzenli devam eden manuel terapi seansları ile hasta sağlığına kısa zamanda kavuşabilir.
MANUEL TERAPİ HANGİ DURUMLARDA UYGULANIR?
Manuel terapi yöntemi, akut ve kronik ağrı çeken, iskelet ve kas sisteminde problem bulunan kişilerde, doktor izne ile uygulanabilir.
Omuz problemlerinde; Donuk omuz, omuzda kas yırtığı, omuz ağrısı, omuz çıkması, limitli omuz ekleminde
Diz problemlerinde; Menisküs yaralanmaları, ön çapraz bağ ameliyatı sonrası, diz ekleminin limitli olduğu durumlarda
Bel problemlerinde; Bel fıtığı, bel kayması, belde ağrı durumlarında
Boyun problemlerinde; Boyun fıtığı, boyun düzleşmesi, boyunda ağrılı durumlarda
Kalça problemlerinde; Bazı kalça ameliyatları sonrası, kalça impengiment (sıkışıklığı) , sakroiliak eklem problemlerinde
Dirsek ve el bileği; Dirsek kırığı tedavisi, el bileği kırığı tedavisi, tenisçi dirseği, sinir sıkışması durumlarında
Ayak ve ayak bileği, Ayak bileği kırığı tedavisi gibi durumlarda uygulanabilir.